Richard Jewell – τρομοκράτης ή ήρωας?

Clint Eastwood's Richard Jewell Movie Under Fire for Journalist ...

Καλό μήνα!

Μπήκε και ο Ιούλιος εδώ και μερικές μέρες. Που σας βρήκε? Εμένα ακόμα στο Λονδίνο..

Πριν μερικές εβδομάδες, είδα την τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του Clint Eastwood,  τη νέα δραματική του ταινία με τίτλο Richard Jewell.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και σε σκηνοθεσία και παραγωγή όπως προείπα το «μεγάλου» Clint Eastwood. Η απόδοση του σεναρίου είναι του Billy Ray (υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν για το εξίσου πολύ καλό Captain Phillips).

Η ταινία και το σενάριο βασίστηκε στο άρθρο «American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell» της Marrie Brenner που δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair το 1997.

Ο ασταμάτητος κινηματογραφικά και αειθαλής 90χρονος Clint Eastwood κλείνει (φαντάζομαι) μια τριλογία βιογραφικών ταινιών βασισμένων σε τρεις πραγματικές παρεξηγημένες ιστορίες ανδρών.

Ξεκίνησε με το εξαιρετικό American Sniper που χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ   Α’ ανδρικού ρόλου στον Bradley Cooper, συνεχίστηκε με το πολύ δυνατό Sully με τον παντα υπέροχο (πως γίνεται πάντα να παίζει τόσο καλά στις ταινίες του) Tom Hanks και τέλος με το Richard Jewell  και τον Paul Walter Hauser, τον όποιο αν και δεν τον γνώριζα, μπορώ να πω ότι είναι καταπληκτικός στο ρόλο που ερμηνεύει.

Με έπεισε και ήταν και ολόιδιος οπτικά με τον πραγματικό Richard Jewell.

Παρεμπιπτόντως, αν δεν έχετε δει το American Sniper και το Sully, δείτε τα!

Richard Jewell: Warner Bros. Fires Back at “Baseless” Claims ...

Για τον Clint Eastwood (αγαπημένος και του πατέρα μου), πιστεύω δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον τρόπο να σκηνοθετεί, παίζει και κυρίως τον τρόπο που επιλέγει τους πρωταγωνιστές και τις ιστορίες των ταινιών του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν ποτέ  λάτρης των Western ταινιών του, αλλά άρχισε να  μου αρέσει και να βλέπω τις ταινίες του, μετά τα 90s και πιο συγκεκριμένα την τελευταία 15ετία με τις υπέροχες ιστορίες που σκηνοθετεί (όπως το καταπληκτικό Οσκαρικό Million Dollar Baby).

Γίνομαι κουραστικός αλλά αν δεν το έχετε δει και αυτό..ξέρετε τι να κάνετε!

Υποψήφιος έχει υπάρξει για πολλά Όσκαρς σαν ηθοποιός, σαν σκηνοθέτης και τέλος σαν παραγωγός. Κάτοχος πάρα πολλών βραβείων και φυσικά 4 αγαλματιδίων της Ακαδημίας.

Πριν σας πω κάποια στοιχεία για την αληθινή ιστορία του Richard Jewell δείτε το ατμοσφαιρικό του trailer:

Η μπαλάντα του Richard Jewell (ελληνική απόδοση της ταινίας) είναι η πραγματική ιστορία του φύλακα που έγινε ξαφνικά ο σωτήρας εκατοντάδων πολιτών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996, όταν στο Ολυμπιακό Πάρκο  και κατά τη διάρκεια συναυλίας εντόπισε μια τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό λίγο προτού εκραγεί. Κατάφερε να σώσει εκατοντάδες ζωές και έγινε κατευθείαν ήρωας της Αμερικής.

Ωστόσο, μέσα από κάποιες μέρες ο φιλήσυχος και λίγο αφελής Jewell (χαρακτηριστικό παράδειγμα πατριώτη Αμερικάνου) γίνεται ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος του FBI και κατηγορείται τόσο από τον Τύπο, όσο και από τα μέσα παγκοσμίως και κυρίως της Αμερικής, που μερικές μέρες πριν τον είχανε χρίσει ήρωα.

Έτσι, ζητάει την βοήθεια ενός παλιού του γνώριμου, του δικηγόρου Watson Bryant ο οποίος προσπαθεί να τον βοηθήσει με όλο του το είναι και να αποδείξει την αθωότητα του.

Το υπόλοιπα τα αφήνω σε εσάς να τα ανακαλύψετε αφού δείτε την πραγματικά πολύ δραματική ιστορία του Richard Jewell.

The True Story of 'Richard Jewell': How Accurate are the ...

Γενικά πιστεύω, είναι από τις ταινίες που τις βλέπεις, σοκάρεσαι, προσπαθείς να γυρίσεις το χρόνο και να θυμηθείς αν άκουσες την ιστορία την εποχή που έγινε (δε θυμόμουν και τόσο πολλά από το 1996) και τέλος ανοίγεις Google και YouTube και ψάχνεις την πραγματική ιστορία, βιντεάκια και πλάνα από το συμβάν.

Όπως καταλάβατε, έκανα όλα τα παραπάνω και μ’ αυτήν την σειρά!

Μου άρεσε πολύ ότι η ταινία δεν ξέφυγε και δεν πλατίασε καθόλου. Το μοντάζ, η φωτογραφία, σκηνοθεσία, μουσική επένδυση, το δραματικό αλλά και ντοκυμαντερίστικο στυλ της, είναι όλα ολόσωστα και χωρίς υπερβολές.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας «κανονικός» άνθρωπος με κάποιες ψυχικές ιδιαιτερότητες (θα καταλάβετε τι εννοώ, όταν το δείτε), μικροαστός και φυσικά όπως ανέφερα παραπάνω κλασικός πατριώτης και λάτρης του νόμου, των αρχών και της ιδέας της αστυνόμευσης.

Διάβασα κάπου, ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων χαρακτηριζόταν παλιότερα στην φιλελεύθερη κατά άλλα γη της επαγγελίας – Αμερική ως «white trash». Μια κοινωνία λευκών ανθρώπων που δεν τους ενδιαφέρει να φανούν, να ανεβούν επαγγελματικά και κοινωνικά, αλλά κοιτάζουν τη δουλειά τους και πιστεύουν ότι η Αμερική και οι αρχές της είναι το παν (πόσο τραγική άποψη και ειδικά στην εποχή που ζούμε).

Atlanta Paper Demands Disclaimer for Clint Eastwood's 'Richard ...

Έτσι ήταν και ο Jewell που ζούσε με την μητέρα του, την οποία ερμηνεύει εκπληκτικά από κάθε άποψη και σε κάθε λεπτό της ταινίας, η Kathy Bates (Mizery, American Horror Story, Titanic κ.ά.).

Να σας πω ακόμα ότι η ταινία είχε μία υποψηφιότητα στα φετικά Οσκαρς και αυτή ήταν της Bates για Β΄ γυναικείο ρόλο.

Ο βαθιά πολιτικοποιημένος Clint Eastwood, ο οποίος είχε υποστηρίξει στην προεκλογική του καμπάνια τον Donald Trump, παρουσιάζει μια ταινία δραματική αλλά με ένα τρόπο που ειρωνεύεται και χλευάζει θεωρώ, την ιδέα και την εικόνα που έχουμε για την Αμερική και το Αμερικάνικο όνειρο. Δείχνει την απληστία των ανθρώπων και ειδικά των media, το πως κατασπάραξαν έναν άνθρωπο και χωρίς οίκτο κατέστρεψαν την ζωή ενός δικού τους ανθρώπου ,  ενός «Πατριώτη Αμερικάνου»

Άραγε δικαιώθηκε στο τέλος? Δείτε το και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Richard Jewell ( Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ ) | Περιοδικό Move It

Στα «δεν μου άρεσε», δεν μπορώ να βρω κάτι.

Λάθος έχω ένα!

Το τέλος του Richard Jewell ήταν αυτό που δεν μου άρεσε, όχι όπως αποδόθηκε στην ταινία από τον Eastwood, αλλά στην ίδια του τη ζωή.

Τέλος, να σας αναφέρω το πόσο εξαιρετικά παίζει και ο Οσκαρικός από τις «Τρεις Πινακίδες έξω από το ‘Εμπινγκ, Μισούρι»,  Sam Rockwell (Confessions of a dangerous mind, Moon, Jojo Rabbit κ.ά). Ερμηνεύει τον δικηγόρο που προσπαθεί να αθωώσει τον Jewell. Γεμάτος ειρωνεία, κυνικότητα και μαύρο χιούμορ ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε καλά τα media και το σάπιο αδίστακτο σύστημα της εποχής και κάνει τα πάντα να βοηθήσει τον αγαθό Jewell.

Στα best της ταινίας το ύφος του και οι διάλογοι των δύο πρωταγωνιστών που είναι «όλα τα λεφτά». Πολλοί καλοί ακόμη στους ρόλους τους οι Jon Hamm (Mad Men) και Olivia Wilde.

ΑΘΗΝΑΙΟΝ - Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΟΥΕΛ

Πολύ δυνατή ταινία!

Καλή προβολή και περιμένω σχόλια σας.

Αλέξης

Πληροφορίες: Παραγωγή 2019, Biography, Drama, Crime IMDb 7.5/10 με 41,024 ψήφους

5 σκέψεις σχετικά με το “Richard Jewell – τρομοκράτης ή ήρωας?

 1. Αλέξη συγχαρητήρια για τις εύστοχες αναλύσεις σου…Αν δεν σε γνώριζα, θα έλεγα ότι είσαι επαγγελματίας κριτικός κινηματογράφου!!!
  Σου εύχομαι καλή και πάντα δημιουργική συνέχεια!!!

  Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη
  Υ.Γ.: Μαθαίνω νέα σου από τη μανούλα και χαίρομαι για σένα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Να είστε Κα. Μαρία! Τι ευχάριστη έκπληξη το μήνυμα σας! Εύχομαι όλοι να είστε καλα.
   Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σας λόγια!
   Τα χαιρετίσματα μου σε όλη την οικογένεια!

   Μου αρέσει!

 2. Γειά σου Αλέξη. Είμαι η κα Θουλη Παγκρατη. Χαίρομαι πολύ που έχουμε ίδιο χόμπι. Η οικογένεια μου όλη αγαπάει πολύ τον κινηματογράφο. Έτσι για πολλά χρόνια βλέπω καλές ταινίες. Συμφωνώ απόλυτα για την συγκεκριμένη ταινία. Είναι υπέροχη και σοκαριστικα ρεαλιστική στο τι μπορούν να δημιουργήσουν τα media. Καλή συνέχεια.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά!
   Χαίρομαι πολυ που σας άρεσε και εύχομαι κάποιες από τις υπόλοιπες προτάσεις μου να σας αρέσουν. Πιστεύω θα σας αρέσει μία σειρά που έχω ήδη ανεβάσει παλιότερα το Unrthodox. Καλό καλοκαίρι και τα χαιρετίσματα μου σε όλους!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: