Dark Waters – περιβαντολλογικό θρίλερ στα καλύτερα του

Dark Waters': A Chilling Tale of Corporate Indifference - The Atlantic

Καλημέρα και χαρούμενο ηλιόλουστο Σάββατο όπου και αν είστε!

Είδα τις προάλλες ένα βιογραφικό δικηγορικό θρίλερ πολύ ενδιαφέρον το οποίο προβλήθηκε το Μάρτιο, μου άρεσε πολύ και φυσικά σας το προτείνω.

Η ταινία δεν μου κέντρισε το ενδιαφέρον μόνο λόγω του πολύ σοβαρού θέματος περιβαντολλογικής ρύπανσης, αλλά κυρίως επειδή το σενάριο βασίζεται στο άρθρο The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare  των New York Times του Nathaniel Rich ,στην πραγματική ιστορία του δικηγόρου Robert Bilott και του αγρότη Wilbur Tennant, ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά του πρώτου για τις εκατοντάδες νεκρές αγελάδες εξαιτίας, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε από την αρχή, της εταιρείας DuPont, που είχε αγοράσει κοντινή έκταση με τη φάρμα του στο Parkersburg της Δυτικής Βιρτζίνια στην Αμερική.

Dark WatersΦωτογραφία από το άρθρο των New York Times

Η πραγματική λοιπόν ιστορία είναι όπως μπορεί να καταλάβατε και στον τίτλο, μια αντρική εκδοχή της Erin Brockovich (Οσκαρική ταινιάρα με την Julia Roberts, την οποία αν και δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός, δείτε την) και πραγματεύεται τον πολυετή (και όμως συνεχίζεται ακόμα και σήμερα) αγώνα του δικηγόρου, ο οποίος υπερασπίζεται θύματα της εταιρείας DuPont, κατά την χρήση του καρκινογόνου τεφλόν (PFOA) στην κατασκευή των μαγειρικών σκευών.

Ο αγώνας του ξεκίνησε το 1998!

Dark Waters and the True Story of Lawyer Mark Bilott | Time

Τον δικηγόρο στα Σκοτεινά Νερά (ο Ελληνικός τίτλος της ταινίας), υποδύεται ο Mark Ruffalo  ο οποίος είναι και συμπαραγωγός της ταινίας (δείτε στην παραπάνω φωτογραφία τον πραγματικό δικηγόρο της υπόθεσης, Robert Bilott μαζί με τον Ruffalo).

 

Ακολουθούν πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονικά στοιχεία για το PFOA:

Tο υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (perfluorooctanoic acid, PFOA) είναι από τα πιο κοινά μονομερή των υπερφθορανθράκων (ορισμένες φορές αναφέρεται ως C8) και χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή υπερφθοριωμένων πολυμερών που έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και δεν επηρεάζονται από το νερό, τα έλαια και διάφορους διαλύτες. Ένα από τα πλέον γνωστά υπερφθοριωμένα πολυμερή είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (polytetrafluoroethylene, PTFE), το οποίο έχει πολυάριθμες εφαρμογές και είναι ευρύτερα γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon (παράγεται από τη χημική βιομηχανία DuPont ).Οι πλέον γνωστές εφαρμογές των πολυφθοριωμένων πολυμερών είναι τα αντικολλητικά τηγάνια και μαγειρικά σκεύη (όπως τα σκεύη με το εμπορικό όνομα TEFAL), τα ενδύματα από συνθετικές ίνες και υφάσματα για έπιπλα που είναι ανθεκτικά στο νερό και δεν συγκρατούν λεκέδες, διαφανή φίλμ, αφρώδη υλικά και υλικά συσκευασίας τροφίμων που δεν επηρεάζονται από τα λιπαρά συστατικά. (δείτε την πηγή εδώ).

Δεν θέλω να σας κουράσω όμως με τα επιστημονικά της ταινίας (αν και Χημικός). Απλά αν την δείτε πιστεύω όπως και εγώ, θα ψάξετε για το background του story και που τελικά βρίσκεται στη ζωή μας το τεφλόν! Πιστέψτε με, δυστυχώς όλοι έχουμε στο σώμα μας την παραπάνω ουσία.

Tim Robbins as 'Tom Terp' | Dark Waters Movie | Focus Features

Ακολουθεί το πολύ ατμοσφαιρικό trailer για να πάρετε μια ιδέα:

 

Ο σκηνοθέτης είναι ο Todd Haynes (Carol, Far from Heaven -υποψήφιος για Όσκαρ) και μαζί με τον πάντα καλό ερμηνευτικά Ruffalo (τον οποίο κάθε φορά που τον βλέπω θεωρώ ότι αν ήταν Έλληνας, θα ήταν ηθοποιός που θα είχε τελειώσει σίγουρα το Εθνικό), παρουσιάζει και εξιστορεί ένα πραγματικό, πολύ σοβαρό γεγονός που θα έπρεπε να μας «ξυπνήσει» όλους. Βέβαια ο σκηνοθέτης δεν μπαίνει πολύ βαθιά στην ιστορία αλλά με συγκρατημένο τρόπο αφηγείται τα κύρια και ουσιώδη σημεία της.

Νομίζω ότι, αν και η κατάσταση πια είναι καλύτερη γύρω μας από το θέμα της περιβαντολλογικής ενημέρωσης σε θέματα ρύπανσης, η γενιά μου, όλοι μας, είμαστε βαθιά «νυχτωμένοι» στο να βρούμε λύσεις, να κάνουμε έστω κάτι να βοηθήσει ή εν τέλει να συμμετέχουμε ενεργά σε κάτι που μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας και εμάς τους ίδιους.

Dark Waters: A solid, old-fashioned whistleblower drama

Μου άρεσε πολύ το ντοκιμαντερίστικο «σκοτεινό» στυλ της ταινίας, η ξεκάθαρη εξιστόρηση των γεγονότων σε μια χρονική περίοδο άνω των 10 ετών χωρίς να με κουράσει, η ερμηνεία της Ann Hathaway  που αν και με μικρότερο ρόλο είναι πολύ δυναμική, ο εξαιρετικός Οσκαρικός όπου και παίζει Tim Robbins (είχα να τον δω καιρό σε ταινία) και φυσικά ο Ruffalo.

Καταλαβαίνεις από την αρχή της ταινίας ότι τόσο ο σκηνοθέτης όσο και ο πρωταγωνιστής φαίνεται ότι ερευνήσανε το θέμα πριν ξεκινήσουν τη ταινία.

Στα θετικά της ταινίας να προσθέσω την παρουσία των αληθινών πρωταγωνιστών του δράματος, που είτε εργάστηκαν στην DuPont είτε ζούσαν στην περιοχή εκείνη τη χρονική περίοδο.

Το story:

Αν και έχετε ήδη καταλάβει το story της ταινίας, να σας το πω περιληπτικά.

Ένας δικηγόρος (Bilott) με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος αποφασίζει να βοηθήσει δυο αγρότες που φτάνουν στην δικηγορική εταιρεία που δουλεύει και ισχυρίζονται ότι η εταιρεία DuPont αποβάλλει τοξικά καρκινογόνα απόβλητα στον ποταμό και στα εδάφη τους. Έτσι, ο δικηγόρος ξεκινά μία 15ετή διαμάχη με την εταιρεία (αν και υπερασπιζόταν παλιότερα τέτοιους πολυεθνικούς κολοσσούς) και θέτει σε δοκιμασία τον εαυτό του, την καριέρα του, την υγεία του και τέλος την ζωή και τις οικογενειακές του σχέσεις.

Dark Waters review — this subject matter deserves better | Times2 ...

Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα ότι δεν έχει τη δυναμική έντονη δράση παρόμοιων ταινιών και επίσης η κάπως χαμηλών τόνων ερμηνεία του κατά άλλα υπέροχου Ruffalo. Βέβαια όπως διάβασα και είδα σε συνεντεύξεις αργότερα, o πρωταγωνιστής δεν είναι ο κλασικός ήρωας, αλλά ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Προσπάθησε λογικά ο πρωταγωνιστής να αναπαραστήσει με πιστότητα το υπαρκτό πρόσωπο, όπως και ο σκηνοθέτης να μείνει πιστός στα πραγματικά γεγονότα χωρίς υπερβολές.

Αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ καλή ταινία απλά όχι με το εκρηκτικό ταπεραμέντο για παράδειγμα της Erin Brockovich (πολλά θέλω και εγώ).

Dark Waters:' A True Story of Toxic Drinking Water and DuPont's ...

Να σας αναφέρω τέλος, ότι ο Ruffalo είναι πολύ ενεργός ακτιβιστής με το The Solutions Project και χρηματοδοτεί μικρές κοινότητες, κυρίως γυναικών και μαύρων, για να αποκτήσουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και επίσης συμμετέχει στην καμπάνια Fight Forever Chemicals με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών.

Αν σας αρέσουν βιογραφίες με στοιχεία νομικού θρίλερ και φυσικά θέματα περιβάλλοντος και πόσο βάναυσα το «βιάζουμε» οι άνθρωποι, δείτε το!

Τα λέμε σύντομα!

Αλέξης

Πληροφορίες: Παραγωγή 2019, Drama, History, Biography, IMDb 7,6 με ψήφους 37,398

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: